Vissza a főoldalra

Informatika olcsóbb energiával

Vékony kliens – Olcsó, energiatakarékos, biztonságos, egyszerűen üzemeltethető.

A mai „zöld” informatikai világban elengedhetetlen követelmény az energia megtakarítások növelése, és ha ezt még hatékonyabb központi adminisztrációval és hamar megtérülő befektetéssel együtt párosul, nem kérdéses a technológia gyors elterjedésének oka.

A hagyományos számítógép rendszerek esetében a teljesítmény szoros összefüggésben van az egyes PC-k alkotó elemeivel, mely a szoftverek és operációs rendszerek fejlődésével egyenes arányban csökken.

A vékonykliensek esetében más a helyzet. A felhasználói folyamatok (pl. Word, Excel) egy vagy több központi számítógépen (kiszolgálón) futnak, és az egyes programok igényei is testre szabhatóak. A felhasználó által használt számítógép tulajdonképpen csak a perifériák (monitor, billentyűzet,egér stb.) kezelését biztosítja.

|| iT-system magyarország ||Vékonyliens, informatika olcsóbb energiával, energiatakarékos, Rendszer tervezés, kialakítás, rendszerüzemeltetés,hálózatépítés, offsite adattárolás, backup stratégia, it megoldások

A vékonykliensről bővebben >>

 

Olcsó - Energiatakarékos

|| iT-system magyarország ||Vékonyliens, informatika olcsóbb energiával, energiatakarékos, Rendszer tervezés, kialakítás, rendszerüzemeltetés,hálózatépítés, offsite adattárolás, backup stratégia, it megoldások

Ezen technológia egyik legszembetűnőbb tulajdonsága az alacsony áramfelvétel. Egy szokásos számítógép konfigurációval szemben egy vékonykliens a tizedét fogyasztja.

Mivel a felhasználó folyamatok a szerveren futnak, így nem igényli a gyors, nagy teljesítményű alkotó elemeket, melyek nagymértékben növelik a villanyszámlát.

A terminál kiszolgáló használatával egyszerűen és költséghatékonyan megoldható a szoftverek legalizációja, valamint a telepített szoftverek és az operációs rendszer frissítése.

 

Mi határozza meg a vékonykliens árát?

Biztonság - Megbízhatóság

A technológiai jellemzőkből adódóan, sokkal magasabb szintű adatvédelemi és biztonsági szintek kialakítása lehetséges. Könnyen megoldható a külső eszközök tiltása, a cég profiljába nem tartozó alkalmazások futtatásának, valamint adatok külső tárolókra történő másolásának tiltása, mely által nagymértékben csökkenthető a belső adatlopás kockázata. Mivel a helyi számítógépeken nem tárolódik semmilyen adat, így az esetleges eltulajdonítás sem okoz adatvesztést, vagy jogtalan hozzáférést.

A vékonykliens számítógépek jellemzően nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, ezért nem bocsátanak ki zajt (sok helyen a „csendestárs” nevet kapta), ezért várható élettartalmuk is a duplája, mint hagyományos társaiké.

Természetesen - a beruházási költségek csökkentése céljából - a már meglévő régi PC alapú számítógépeket is fel lehet használni vékonykliensként a rendszerben, de ebben az esetben az energiafogyasztás csökkenése nem jelentős.

 

Egyszerű adminisztráció

A vékonykliensek nem igénylik a hagyományos kliens oldali rendszerüzemeltetést!

Nincsenek helyileg telepített alkalmazások, helyben futó processzor igényes víruskeresések, és mivel az esetek túlnyomó többségében a hálózaton keresztül tölti be a használathoz szükséges mikro rendszerét, az átlagos rendszerindulás 10-15 másodperc.

A felhasználók által használt alkalmazások a központi szerveren, vagy szervereken vannak telepítve, így egy rendszergazda, akár több felhasználó által végzett tevékenységet is képes adminisztrálni egy adott időben, egy szerveren. A tapasztalatok alapján, a terminál kiszolgálóra épülő hálózatok esetében sokkal kevesebb üzemeltetői létszámmal is hatékonyan el lehet végezni a feladatokat.

Összegezve:

Javasolt alkalmazási területei

A vékonykliens használata elsősorban azon vállalatok és intézmények számára előnyös;

 

thinclient_check_mini ahol az adatbiztonság és a vírusok elleni védelem kiemelten fontos
thinclient_check_mini ahol a számítógépes rendszer, vagy a használatban lévő operációs rendszerek elavultak
thinclient_check_mini ahol a felhasználók száma meghaladja a munkahelyek számát, azonban a felhasználók nem feltétlenül egy időben kívánják a rendszert igénybe venni
thinclient_check_mini ahol a dolgozók nem egy telephelyen helyezkednek el
thinclient_check_mini ahol a hálózat korszerűsítésre szorul

 

Előnyei a hagyományos számítógépes hálózattal szemben

•    nincs mozgó alkatrész
•    alacsonyabb zajszint
•    alacsonyabb karbantartási költségek
•    kisebb hő-kibocsátás
•    helyi operációs rendszerek okozta hibák megszűnése

o    nincs rendszerleállás (lefagyás)
o    nő a produktív idő

•    megosztott erőforrások

o    szoftver és hardver redundancia megszüntetése

•    központosított menedzselhetőség

o    egységes, központi naprakész frissítések
o    egy rendszergazda végezheti több ezer terminál karbantartását

•    alacsonyabb energiafogyasztás (akár 15 Watt, de jellemzően         40-50Watt)
•    nagyobb információ biztonság
•    az adatok tárolása és az alkalmazások futtatása központilag   történik

o    kevesebb redundancia
o    hatékonyabb és gyorsabb adatmentések

|| iT-system magyarország ||Vékonyliens, informatika olcsóbb energiával, energiatakarékos, Rendszer tervezés, kialakítás, rendszerüzemeltetés,hálózatépítés, offsite adattárolás, backup stratégia, it megoldások

 

Kapcsolódó cikkek:

Mi határozza meg a vékonykliens árát?

A vékonykliensről bővebben!

Terminálkiszolgáló

Xp Unlimited

 


Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Myspace Digg aol blogger google reddit YahooWebSzenario