Rendszer az informatikában

Mi az a vékonykliens?

A vékonykliens (angol terminológiával: thin client) egy minimális - általában mozgó alkatrészeket mellőző - eszközökkel rendelkező számítógép, mely a programok futtatásához szükséges erőforrásokat a távoli kiszolgálón, vagy kiszolgálókon veszi igénybe. Egy vékony kliens feladata többnyire kimerül az alkalmazás szerver által küldött adatok grafikus megjelenítésében, és a felhasználó által bevitt adatok és parancsok átvitelében; a tényleges, nagy mennyiségű adat mozgatását, kezelését igénylő feladatot az alkalmazás szerver végzi el.

Vekonykliens-desktop

A vékony kliens környezet háttere:

Egy vékonykliens környezetben, az információk hozzáférése különválik az információk feldolgozásától, a futtatni kívánt alkalmazásoktól.

Az információ feldolgozása a szerveren történik, az adatok bevitele pedig a felhasználó által a vékonykliens készüléken. Minden alkalmazás a központi szerveren fut, mialatt a felhasználói egység csak annyi számítógépes erőforrást használ, amennyi szükséges ahhoz, hogy elérje a szervert.

A hagyományos kliens központú PC-alapú környezetben, az alkalmazások az egyes egyéni PC-ken futnak és az információfeldolgozás helyben történik.

Ha ezt figyelembe vesszük, azonnal nyilvánvalóvá válnak a vékony kliensek előnyei:

  • Lényegesen alacsonyabb üzemeltetési költségek.
  • Merevlemez, hűtőventillátor, floppy és CD drive nélkül, a vékony kliensek jellemzően jóval kisebbek és könnyebbek, mint a PC-k. Ez csökkenti a munkahely méretét és hordozhatóságot.

Vekonykliens-rendszer

Költségek:

A vékonykliensek lényegesen olcsóbbak a hagyományos munkaállomásoknál, jellemzően egységenként 50-100.000 Forinttal.

Tartósság:

A vékonykliens olyan konstrukciót használ, ahol hiányoznak a mozgó alkatrészek, nincs karbantartás, vagy részegység csere. A hagyományos munkaállomások esetében várható 3-4 éves élettartamával szemben a vékonykliensek átlagos élettartama 5-6 év.

Folyó költségek:

A helyi feldolgozás hiánya tekintélyes mértékben csökkenti az energiafelhasználást, és ezáltal vállalkozása költségeit. Az a vállalat, amelyik 200 hagyományos munkaállomását vékonykliensre cseréli, körülbelül 2.000.000 forinttal csökkenti csak az áramköltségeit.

Lopás-ellenálló:

Mivel a szerverhez való kapcsolódás nélkül használhatatlanok, a vékony kliensek kevésbé vonzóak a munkahelyi „szarkák” számára.

Ezek az előnyök csupán a jéghegy csúcsát mutatják…

Jelentkezzen ittFelkeltette érdeklődését a vékonykliens technológia? Munkatársaink készséggel bemutatják a működést akár az Ön irodájában is! 

  

Tudjon meg többet!

  • Mi határozza meg egy vékony kliens árát? +

    Hardver összetevők: az eszközben található processzor típusa, háttértároló és memória mérete illetve típusa. A kliensen futó operációs rendszer licensz díja: Bővebben
  • Terminál kiszolgáló +

    A terminál kiszolgáló egy nagy teljesítményű alkalmazás szerver, mely a bejelentkezéstől a kijelentkezésig vezérel minden felhasználói folyamatot, és így azok Bővebben
  • 1